engelse grammatica Amerikaanse kranten

Klik voor Instagram

In de Verenigde Staten vind je nauwelijks landelijke kranten. Wel zijn er heel veel plaatselijke en regionale kranten. Dat komt door de enorme afstanden en de zes tijdzones waar men in Amerika mee te maken heeft. Met de moderne technieken is dat natuurlijk nauwelijks een probleem, maar vroeger waren dat grote barrières. De enige krant die zich op alle Amerikaanse staten richt is USA Today, maar die bestaat dan ook pas sinds 1982.

Er zijn natuurlijk wel een paar grote, gezaghebbende Amerikaanse dagbladen en die hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Vanwege de Europese privacywet zijn sommige Amerikaanse kranten niet meer online beschikbaar voor lezers uit de EU, waaronder Daily News. USA Today toont een uitgeklede versie van hun website.

The Wall Street Journal

The Wall Street Journal wordt sinds 1889 uitgegeven en is gevestigd in New York. De krant verschijnt wereldwijd en is heeft de grootste oplage van de Verenigde Staten. De naam is ontleend aan het financiële hart van Amerika: Wall Street. De krant bericht dan ook voornamelijk over nieuws op economisch en financieel gebied. De krant verschijnt van maandag t/m vrijdag en sinds 2005 wordt er een weekendeditie uitgegeven.
www.wsj.com

The New York Times

The New York Times is opgericht in 1885 en is de op een na grootste krant van Amerika. De krant verschijnt iedere dag van de week, maar de zondageditie kost meer dan de andere. De krant komt niet alleen uit in New York, maar er wordt ook een dagelijkse nationale versie gedrukt. The New York Times staat vooral bekend om zijn uitgebreide buitenlandse berichtgeving en wordt in Amerika gezien als liberal. Wij zouden dat progressief noemen.
www.nytimes.com

USA Today

USA Today verschijnt in alle 50 staten. De krant wordt via satelliet verstuurd naar diverse drukkerijen over heel Amerika.
USA Today verschijnt alleen op werkdagen. In het weekend wordt USA Weekend uitgegeven, een tijdschrijft dat wordt verspreid als bijlage bij meer dan 600 lokale kranten.
USA Today is een middle-market krant, wat betekent dat ze serieus nieuws afwisselen met lichtere onderwerpen.
www.usatoday.com

Los Angeles Times

De Los Angeles Times, ook bekend als de LA Times, bestaat sinds 1881 en verschijnt op alle dagen van de week in het hele westen van de Verenigde Staten. Er is nog even een landelijke editie verschenen, maar daar zijn ze in 2004 mee gestopt. De krant is in grootte de vierde krant van Amerika en is tegenwoordig eigendom van dr. Patrick Soon-Shiong een miljardair uit Los Angeles. De LA Times is soms links, soms rechts in de commentaren.
www.latimes.com

The Washington Post

The Washington Post is de grootste krant van Washington DC en ziet zichzelf als een lokale krant. Landelijk verschijnt er dan ook alleen een speciale wekelijkse editie. De krant bestaat sinds 1887 en het zal niemand verbazen dat de krant uitgebreid bericht over wat er in het Witte Huis en het congres gebeurt. De krant noemt zichzelf politiek neutraal, maar republikeinen noemen de krant liberal. Over het algemeen steunt de krant de democratische kandidaten.
www.washingtonpost.com

New York Post

De New York Post verscheen voor het eerst in 1801 en is daarmee het oudste dagblad van Amerika. De krant verschijnt in de stad New York en omgeving. Toen de Australische krantenmagnaat Rupert Murdoch de krant kocht, maakte hij er meteen een sensatieblad van. De New York Post is dan ook een Amerikaanse versie van de Engelse tabloids. De krant is vooral bekend om de sportpagina's en de 'Page Six' roddelrubriek. De krant is conservatief in de berichtgeving.
www.nypost.com

Daily News

De Daily News is opgericht in 1919 en wordt ook uitgegeven in New York. Het was de eerste Amerikaanse krant die op tabloidformaat verscheen. De Daily News richt zich op hetzelfde publiek als de New York Post en de concurrentie tussen die twee bladen is dan ook hevig. De Daily News is iets progressiever dan zijn concurrent en de oplage is net iets groter.
www.nydailynews.com