engelse grammatica Engelse kranten

Klik voor Instagram

Kranten in Engeland worden onderverdeeld in broadsheets, oftewel de kwaliteitskranten en in tabloids, waarmee de sensatiepers wordt aangeduid. Beide namen zijn eigenlijk papierformaten. De broadsheets waren gedrukt op groot formaat papier en de tabloids op klein formaat.

Tegenwoordig worden echter ook de broadsheets op klein formaat gedrukt. Dat noemen ze dan natuurlijk geen tabloids (dat verwijst immers naar de sensatiepers), maar compact papers.

Hieronder hebben we de Engelse dagbladen die er toe doen voor je op een rijtje gezet.

The Broadsheets

The Times

The Times wordt uitgegeven sinds 1785 door Times Newspapers ltd, dat inmiddels helemaal in handen is van de Australische mediatycoon Rupert Murdoch. De krant verschijnt op maandag t/m zaterdag. De zondagse zusterkrant is The Sunday Times. Het beroemde lettertype Times New Roman is ooit speciaal voor deze krant ontworpen. The Times is van origine een rechtse, conservatieve krant. Rupert Murdoch was de eerste die liet betalen voor het lezen van de internetversie van de krant. De meeste andere kranten hebben dat later overgenomen. De commentaren in The Times zijn meestal kritisch over de EU.
www.thetimes.co.uk

The Guardian

The Guardian is begonnen als The Manchester Guardian, maar is al sinds 1964 gevestigd in Londen. Het wordt uitgegeven door de Guardian Media Group en verschijnt van maandag t/m zaterdag. In 1993 werd de zondagskrant The Observer overgenomen. Die bestaat al sinds 1791 en is daarmee de oudste zondagskrant van Engeland. The Guardian is een links liberale krant en steunt van oudsher de Labour Party. De krant vond Brexit, het Britse uittreden uit de EU, een foute keuze en bericht dan ook vooral over de nadelen daarvan. The Guardian was de eerste Engelse kwaliteitskrant die overging op een kleiner formaat.
www.guardian.co.uk

The Daily Telegraph

The Daily Telegraph wordt sinds 1885 uitgegeven van maandag t/m zaterdag en is de huiskrant van de Tories, de rechtse Conservatieven dus. De krant is sinds 2004 eigendom van de gebroeders Barclay. Zij hebben aangegeven dat het niet meer vanzelfsprekend is dat The Daily Telegraph de krant van de Conservative Party is, maar ook bij de verkiezingen van 2019 kregen de Conservatives weer de volle steun van de krant.
In The Telegraph staan regelmatig negatieve artikelen over de EU en hoe goed het is dat de Britten de EU hebben verlaten. De zondagse zusterkrant, die werd opgericht in 1961, is The Sunday Telegraph.
www.telegraph.co.uk

The Independent

The Independent bestaat pas sinds 1986 en is opgezet door drie voormalige journalisten van The Daily Telegraph. In die tijd rommelde het in de Engelse krantenwereld en veel gerenomeerde journalisten stapten over naar deze nieuwe krant. Tegenwoordig is de krant in handen van de Russische miljardair Aleksandr Lebedev. De krant mikt op dezelfde links liberale doelgroep als The Guardian en ook The Independent vindt dat het Britse vertrek uit de EU een foute keuze was.
Erg lang heeft de papieren versie van The Independent overigens niet bestaan, want op 26 maart 2016 werd de krant voor het laatst gedrukt. Momenteel is The Independent alleen nog online te lezen.
www.independent.co.uk

De Financial Times

De Financial Times wordt uitgegeven sinds 1888, maar is allang geen typisch Engelse krant meer. Er worden tegenwoordig drie edities uitgegeven, een Engelse, een Europese en een Amerikaanse. De krant wordt gedrukt in 23 steden die verspreid liggen over de hele wereld. Wat niet is veranderd, is dat de kant wordt uitgegeven op licht-roze papier. De Financial Times richt zich hoofdzakelijk op het zakennieuws en is centrum-rechts in de berichtgeving, maar net iets minder rechts dan de Amerikaanse concurrent de Wall Street Journal. De Financial Times heeft overigens niets te maken met de krant The Times.
www.ft.comThe Tabloids

The Sun

The Sun werd voor het eerst uitgegeven in 1961 en is in handen van Rupert Murdoch. Dat maakt het een zusterkrant van de sjieke The Times. Beroemd is de page three girl, een schaars geklede dame die iedere dag groot op pagina 3 van de krant stond. De politieke voorkeur van The Sun gaat uit naar de conservatieven en de krant is zeer anti-EU.
News of the Wold was de zondagse zusterkrant van The Sun, maar deze 168 jaar oude krant werd in 2011 opgeheven na een enorm afluisterschandaal. Hiervoor in de plaats verschijnt sinds februari 2012 een zondagversie van The Sun.
www.thesun.co.uk

Daily Mail

De Daily Mail is tegenwoordig het meest gelezen blad van Engeland en is onversneden rechts en anti europees. De EU krijgt er in de artikelen flink van langs. De Daily Mail werd voor het eerst uitgegeven in 1896 en richt zich op de zogenaamde middle-market. Dat betekent dat ze licht nieuws combineren met serieus nieuws.
Er is ook een zondagse zusterkrant, The Mail on Sunday, en die bestaat sinds 1982. Verder worden er nog een Schotse en een Ierse versie van de Daily Mail uitgegeven.
www.dailymail.co.uk

Daily Express

De Daily Express is ook een rechtse krant die sensatie en serieus nieuws combineert. De Daily Express concureert dan ook stevig met de Daily Mail. Ook hier lees je vooral artikelen over hoe waardeloos de EU is en de commentaren van lezers onder die artikelen zijn niet mals. De krant bestaat sinds 1900 en wordt uitgegeven door Express Newspapers dat ook de Daily Star uitgeeft. Op zondag verschijnt de Sunday Express. The Express staat vooral bekend om de vele complotheorieën over de de dood van prinses Diana die op de voorpagina verschenen.
www.express.co.uk

Daily Star

De Daily Star wordt uitgegeven sinds 1978 en heeft op dit moment een vrouwelijke hoofdredacteur. De krant is gevuld met artikelen over beroemdheden, sport en roddels over populaire tv-programma's. De krant is hoofdzakelijk rechts in de berichtgeving, vooral als het gaat over asielzoekers en asociaal gedrag. Sinds 2002 is er ook een zondagse versie, de Daily Star Sunday.
www.dailystar.co.uk

Daily Mirror

De Daily Mirror bestaat sinds 1903 en was ooit de krant met de grootste oplage, maar is allang voorbijgestreefd door The Sun en de Daily Mail. The Mirror neemt voornamelijk een links standpunt in en steunt dan ook de Labour Party. De krant wordt uitgegeven door Trinity Mirror, dat in 2018 ook de uitgeverij van de rechtse bladen Daily Express en Daily Star heeft opgekocht.
www.mirror.co.uk