Hieronder geven we je een paar eenvoudige maar effectieve aanwijzingen om je Engelse uitspraak meteen al stukken beter te laten klinken. En wil je alle klanken die er zijn oefenen met geluid, dan kun je kiezen uit de Amerikaanse uitspraak of de Engelse uitspraak. Aan het eind geven we wat informatie over fonetiek en een overzicht van alle Engelse en Nederlandse klanken.
D
Geen probleem zou je denken, maar toch... In het Engels is een D altijd een D. Ook aan het eind van een woord, waar er in het Nederlands een T van wordt gemaakt. Dus..
Bed = [bed] (nooit bet)
red = [red] (nooit ret)
R
De R wordt in het Amerikaans altijd uitgesproken. In het Engels wordt de r-klank aan het einde van een woord weggelaten, tenzij de volgende klank een klinker is. Dan wordt de R namelijk wel uitgesproken.
a car = [kahr] (USA)
a car = [kah] (UK)
the car is = [kahr is] (USA + UK)
Th
Het puntje van je tong stevig tegen de onderkant van je boventanden duwen en blazen maar.
Als het nou echt niet lukt, maak er dan alsjeblieft geen s-klank van. Doe wat de Cockneys in Londen doen en maak er een F van. Het is in dat geval misschien geen sjiek Engels, maar wel echt Engels. Dus..
Think = [fink] (nooit sink)
Thought = [fought] (nooit sought)
U
Deze klank in het Engels heeft nog het meeste weg van een a zoals in het Nederlandse kat. Dus ...
Cut = [kat] (nooit kut)
Dutch = [datsj] (nooit dutsj)
Sucker = [sakker] (nooit sukker)
V
In het Engels spreek je de V nooit uit als een F. Dus...
Very = [verry] (nooit ferry)
Vast = [vast] (nooit fast)
Z
De Z wordt nooit uitgesproken als een S, maar een S wordt wel vaak uitgesproken als een Z. Dat gebeurt bij de werkwoordsvormen. Dus...
zebra = [zebra] (nooit sebra)
close = [kloos] (dichtbij)
close = [klooz] (dichtdoen)
Fonetiek
Fonetiek is het onderdeel van de taalwetenschap dat zich bezig houdt met de klanken. Wij zijn gewend om klanken te schrijven met behulp van het Latijnse alfabet. Maar we weten ook dat een Nederlandse G anders wordt uitgesproken dan een Engelse.
In het Engels zelf is het nog veel gekker:
De klinker in bury, friend, Geoffrey, leisure, says, sweater, Thames en better klinkt steeds hetzelfde (è).
Maar de klinker in bone, done, gone, cord, word, womb, woman en women klinkt steeds anders, ook al schrijf je steeds een O.
Vandaar dat het fonetische alfabet is bedacht. Daarin heeft iedere klank uit iedere taal maar één 'letter'. Zodoende is het mogelijk om precies te beschrijven hoe een woord moet worden uitgesproken.
Als achtergrondinformatie hebben we een link opgenomen naar de klanken van het Engels en het Nederlands.
1 Het Engels kent 44 klanken: 24 medeklinkers en 20 klinkers*.
2 Het Nederlands kent 36 klanken: 20 medeklinkers en 16 klinkers*.